facebook kovaszan megyei voroskereszt

ADOMÁNYOZNI AKAROK        3,5% Űrlap      SZPONZOR SZERZŐDÉS  

MENTŐSZOLGÁLAT  /  OTTHONGONDOZÁS  /  ELSŐSEGÉLY TANFOLYAM 

b_300×0_300×0_16777215_0_0_images_logo_oxylogo.png

Sajtótájékoztató


Időpont: 2020, május, 07, 12.00 óra. Helyszín: Szépmező, Ipari Park, Videokonferencia – ZOOM app

A közösség erejét a nehéz időbeni összefogás mértéke képes csak megmutatni.
A mi közösségünk jól vizsgázott!

Az “Oxigén” projekt kezdeményezéséről és megvalósulásáról


Április első hetében a sepsiszentgyörgyi ROTARY CLUB Egyesület , mint ötletgazda, partnerségben a Kovászna Megyei Vöröskereszttel, több szakember pozitív véleményezése alapján nekilátott az „Oxigén” projekt megvalósításának.
A javaslattal a kezdeményezők felkeresték Kovászna Megye Prefektusát, valamint azokat az intézményeket, amelyek kulcsszerepet játszanak a COVID 19 járvány következményeinek megfékezésében és csökkentésében. A projekthez társultak Kovászna Megyei Tanácsa, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Bodzaforduló polgármesteri hivatalai, amelyek a megfelelő helységet és felügyeletet biztosítva járulnak hozzá a projekt működéséhez.
A projekt Célja: A COVID 19 fertőzés miatti halálesetek csökkentése Kovászna megyében 2020, április 25. május 30. időszakban.
A projekt Indokolása: A COVID 19 világjárvány okozta kritikus helyzetekben bekövetkezett állapotok és a beavatkozás módozatairól végzett elemzéseket követően az általunk megkeresett szakemberek, többek között a mechanikus lélegeztető, oxigén ellátó eszközök hiányát azonosították. Ezek hiánya, más államok tapasztalatainak alapján, növelte a halálozások számát a koronavírussal fertőzött, súlyos állapotba került betegek eseteiben.
A beavatkozás célja: 200 darab hordozható oxigénkoncentráló berendezés, valamint 103 noninvazív lélegeztető felszerelés biztosítása a súlyos állapotú koronavírussal fertőzött betegek számára, mint elsősegélynyújtás a légzés fenntartásának biztosítása érdekében, a mentés megérkezéséig és ezáltal a koronavírus okozta haláleseteknek a csökkentése Kovászna Megyében.
A beavatkozás megvalósulása: A megyében öt központot hoztunk létre a Kovászna Megyei Tanács és a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói polgármesteri hivatalokkal partnerségben, amelyek megfelelő helyiséget és felügyeletet biztosítanak a projekt működéséhez.
A légzéssegítő felszerelés eljuttatását az egész megye területére a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei, valamint a csatlakozó civil szervezetek és egyénileg jelentkezett önkéntesek biztosítják, akiket folyamatosan képezünk erre a feladatra. Az önkéntesek védőfelszerelését és a fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, anyagokat a sepsiszentgyörgyi ROTARY CLUB Egyesület és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat biztosítja.

A biztosított erőforrások:
Sepsiszentgyörgyi ROTARY CLUB Egyesület hozzájárulása:
• 200 darab oxigénkoncentrátor és 103 darab légzéssegítő CPAP gépet a VitalAire cég brassói kirendeltségétől ( CPAP - non-invazív lélegeztetőgép, amely arcmaszkon keresztül, a testbe hatoló tubus nélkül lélegzeti az olyan beteget, akinek az önálló légzése nem biztosítja az elégséges gázcserét ),
• egyhasználatú kiegészítő eszközök biztosítása a fenti gépekhez (maszkok, csatlakozók, vezetékek különböző méretekben),
• biztosítja a szükséges kiegészítő eszközöket, gépeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy működő rendszert biztosítsunk ( áram generátorok, ózon gépek, pulsoximéterek, hosszabbítók,
• biztosítja a védőfelszerelést és az ahhoz szükséges eszközöket ( védőruha, snorkeling maszk speciális szűrővel, amely több kórházban is bevált, és amelyhez speciális átalakító elemeket kellett gyártani 3 D nyomtatók segítségével, gyorstesztek, fertőtlenítő szerek, amelyek kigondolásában és beszerzésében az egyesületi tagok központi szerepet játszottak ),
• biztosítja a fertőtlenítő kapukat, amelyeket egyesületi tag állította elő,
• biztosítja a kommunikációs eszközöket, 5 telefont és 25 fejhallgatót, amelyeket egyesületi tag tett elérhetővé.
A Kovászna Megyei Vöröskereszt hozzájárulása,
• biztosítja a logisztikai hátteret, a szolgáltatás megszervezését és lebonyolítását,
• Biztosítja az önkéntesek kiképzését, koordinációját és felügyeletét,
• biztosít szállító eszközöket és üzemanyagot a felszerelések és önkéntesek szállításához,
• biztosítja a partnerek közötti kommunikációt,
A Kovászna Megyei Tanács hozzájárulása:
• anyagi hozzájárulást biztosít eszközvásárlásra.
A sepsiszentgyörgyi Önkormányzat hozzájárulása:
• biztosítja sepsiszentgyörgyi központ működéséhez szükséges helységet,
• biztosítja a gépek és felszerelések raktározásához szükséges helységet,
• anyagi hozzájárulást biztosít eszközvásárlásra.
A kézdivásárhelyi Önkormányzat hozzájárulása:
• biztosítja a kézdivásárhelyi központ működéséhez szükséges helységet és gondnokot,
A kovásznai önkormányzat hozzájárulása:
• biztosítja a kovásznai központ működéséhez szükséges helységet és gondnokot,
A baróti Önkormányzat hozzájárulása:
• biztosítja abaróti központ működéséhez szükséges helységet és gondnokot,
A bodzafordulói Önkormányzat hozzájárulása:
• biztosítja a bodzafordulói központ működéséhez szükséges helységet, gondnokot, koordinátort, orvost és egészségügyi asszisztenseket.
Továbbá együttműködünk szorosan a:
• Kovászna Megye Prefektusával,
• Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel,
• Kovászna Megyei Közegészségüggyel.

Örömünkre szolgálva a támogatók száma jóval nagyobb, mint amit írásban lehetőségünk lenne közölni ezért ezennel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatta és továbbra is támogatja a projektet.

Támogatóink

      

 

 
 
 
 

                                                                     

 

© Kovászna Megyei Vöröskereszt | webdesign: Digital Studio