facebook kovaszan megyei voroskereszt

ADOMÁNYOZNI AKAROK        3,5% Űrlap      SZPONZOR SZERZŐDÉS  

MENTŐSZOLGÁLAT  /  OTTHONGONDOZÁS  /  ELSŐSEGÉLY TANFOLYAM 

Kovászna Megyei Vöröskereszt

 Újon indult mentőszolgálatunk igénybe vehető! 

 Titkárság

Tel: 0734 44 99 15
office@crucearosie-cv.org /    

 Mentőszolgálat 

Tel: 0772 04 59 88
 ambulanta@crucearosie-cv.org /    

 Otthongondozás

Tel: 0771 77 50 03
  ingrijire@crucearosie-cv.org /    

 Tanfolyamok / Képzések

Tel: 0771 78 29 60
   cursuri@crucearosie-cv.org /    

 Könyvelőség / H. R.

Tel: 0728 84 54 61
contabil@crucearosie-cv.org /    

 Önkéntesség

Tel: 0771 78 29 69
voluntariat@crucearosie-cv.org 

Félezer diák tanult életmentést!

Egy gyermek is találkozhat olyan helyzettel az életben, amikor valaki a közelében rosszul lesz, netán elájul, és az is segítség, ha nem esik pánikba és másokat is meg tud nyugtatni – állítja Pénzes Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános iskola egyik ötödik osztályának osztályfőnöke, aki négy csapattal érkezett a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett tegnapi elsősegély­nyújtó versenyre, amelyen több mint ötszáz háromszéki diák bizonyította jártasságát az életmentésben.

Bővebben ...

Mielőtt a Sepsiszentgyörgy főterén felállított nyolc sátorban a különböző gyakorlati próbákon vettek volna részt a diákok, elméletből is levizsgáztatták őket. Külön versenyeztek a gimnazisták és a középiskolások, mindenkinek négy próbában kellett megmutatnia, hogyan segít egy bajba jutott emberen. El kellett látniuk az ájult embert, a munkabalesetet szenvedettet, az orrvérzésest, a fuldoklót, és újraélesztést is kellett végezniük. A különböző helyzeteket eljátszó önkénteseket megmentő négytagú csapatoknak minden lépésre figyelniük kellett, a pontozóasszisztens még azt is feljegyezte, hogy mennyire magabiztosak a csapattagok, van-e egyetértés közöttük, vagy egyik így, másik másként járna el. Ez nagyon fontos, mert az, aki bizonytalankodik, vagy tévesen tanult meg egy fogást, az árthat is a segítségre szorulónak – mondta lapunknak dr. Cezar Popescu, aki a szervezők megbízásából a helyszínen követte a versenyt. Bár a tanulók túlzsúfolt programja miatt a felkészülésre kevés idő jutott, a gyermekek nagyon lelkesek voltak, és nem is a verseny számít, hanem az, hogy megtanulnak olyan dolgokat, ami hasznukra és esetenként mások hasznára válik – véli Pénzes Szabolcs. 

Eredmények az V–VIII. osztályos korcsoportban: első díjas a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskola Axonok csapata, második helyezett a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola Hemoglobin csapata, a harmadik helyen a zabratói versenyzők végeztek, nyolc csapat pedig dicséretet kapott. A középiskolásoknál az első három helyen a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium Segítség, bajban vagyok!, Ugandai Doboló Görények, illetve SOS nevű együttesét jegyezték, és három csapatot dicsérettel méltattak.

Háromszék, 2022. május 13., péntek, Közélet, Szerző: Fekete Réka

Az eseményt  a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is támogadta.

Csütörtökön ismét benépesült Sepsiszentgyörgy főtere a Kovászna Megyei Vöröskereszt által megszervezett elsősegélynyújtó-versenyre érkezettek csapataival, százakat mozgósított a lelkesedés és néhány elhivatott pedagógus.

 Bővebben ...

 A két korosztályban, – V–VIII.-nak és IX–XII.-nek – meghirdetett versenyre 26 líceumi és 76 általános iskolás csapat nevezett be, ami azt jelenti, idén is legalább 510 diák készült fel az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekből, tehát tudnak helyesen mentőt hívni, égés, fulladás, ficam, törés, eszméletvesztés esetén biztosítani a beteg stabil állapotát az orvosi mentőcsapat kiérkeztéig. A megye minden városából és mint-egy 25 vidéki településről készültek a gyerekek erre a napra, amikor is egy tíz kérdéses tesztre kellett válaszolniuk 3 perc alatt, majd négy tényleges helyzetben kellett számot adniuk lélekjelenlétükről és ismereteikről: vagyis önkéntes diákok színészkedtek, játszottak el egy helyzetet, amelyben segítségre szorulnak, erre kellett gyors megoldást találni.

A pedagógusokat Cezar Popescu mentőorvos, Bedő József és Konrád András László készítette fel arra, hogy a maguk során diákjaikat oktassák. Tóth Márta zenetanárnő, aki elkísérte a versenyre tanítványait, elmondta: a Nicolae Colan-iskola Waldorf-tagozatos hatodikosai első felhívásra jelentkeztek a versenyre, rendkívül lelkesen készültek, érdekesnek tartották a tanfolyamot, éppen ezért izgulnak most annyira. Bevallása szerint számára is hasznos volt a tanfolyam, magabiztosabbnak érzi magát, és talán bátrabban hív majd mentőt szükség esetén. Az, hogy már a diákok is birtokában vannak az elsősegély-ismereteknek, megnyugtató a tanárnőnek is, mert egy táborban valamely kisebb balesetnél számíthat arra, hogy ők is feltalálják magukat, segíteni tudnak magukon vagy társaikon. Tóth Márta nagyon értékelte a Cezar Popescu doktor ügyhöz való hozzáállását, őszinte segíteni akarását is.

A versenyen szerzett pontok összesítése után a végső rangsor idén úgy alakult, hogy a középiskolás csapatok közül mindegyik dobogós a szentgyörgyi Református Kollégiumból került ki: 1. a Segítség, bajban vagyok, 2. az Ugandai doboló görények, 3. az SOS csapat. A gimnazisták csoportjában az első a Túróczi Mózes-iskola Axonok csapata, 2. a Molnár Józsiás-iskolából a Hemoglobin, 3. a zabratói csapat lett. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásának köszönhetően a diákok pólókat, adathordozókat, elektromos fogkeféket kaptak jutalmul.

 Hírmondó, Bodor Tünde, 2022.05.13

Bővebben ...Téma: A tervnek tükröznie kell az elsősegély nyújtási ismeretek elsajátításának jelentőségét.

Kinek: A versenyre jelentkezhet diákok, akik Kovászna megyében, gimnáziumban vagy líceumban járnak.

Meddig? Határidő: 2017. március. 10.

A Kovászna Megyei Vöröskereszt 53. alkalommal szervezte meg az Életmentők Versenyét 2016.május 17.-én,Sepsiszentgyörgy új főterén.
-A versenyen több mint 400 általános és középiskolás diák mérte össze elsősegélynyújtásban szerzett ismereteit és közel 50 önkéntes segítette a szervezetet az akció lebonyolításába - .
A Kovászna megyei Vöröskereszt a tanfelügyelőség együttműködésével szervezte meg az Életmentők Versenyét kedden, Sepsiszentgyörgyön. A megmérettetésen külön versenyeztek az öt-nyolcadik, valamint a kilenc-tizenkettedik osztályos tanulók, és csupán a kategóriák legjobb csapata jutott tovább az országos döntőre. Előbbi kategóriában első díjazott lett a Székely Mikó Kollégium Mentősokk csapata, a líceumi kategóriában pedig a Mihai Viteazul Gimnázium Cerebeli nevű csapata győzött [...]. Kovászna megye 72 tanintézménye közül 37 iskola nevezett be a megmérettetésre.
FORRÁS: ITT ! 
 
MÉDIAMEGJELENÉSEK: 
 
Bővebben ...
 
 
 
 
 
 
 
 
Bővebben ...

 

 

 

A Kovászna Megyei Vöröskereszt,  a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség együttműködésével, idén újból megszervezi az Életmentők Versenyét, 2016.május.17.-én. A jelentkezési határidő 2016. március. 11, a jelentkezési ívek benyújtása személyesen az intézmény székhelyén vagy e-mailben Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen történik.

Jelentkezési ív letölthető ITT !

Érdeklődni telefonon a 0267313802 számon lehet.

 

 Bővebben ...

 

 

 

Támogatóink

      

 

 
 
 
 

                                                                     

 

© Kovászna Megyei Vöröskereszt | webdesign: Digital Studio