facebook kovaszan megyei voroskereszt

ADOMÁNYOZNI AKAROK        3,5% Űrlap      SZPONZOR SZERZŐDÉS  

MENTŐSZOLGÁLAT  /  OTTHONGONDOZÁS  /  ELSŐSEGÉLY TANFOLYAM 

Kovászna Megyei Vöröskereszt

 Újon indult mentőszolgálatunk igénybe vehető! 

 Titkárság

Tel: 0734 44 99 15
office@crucearosie-cv.org /    

 Mentőszolgálat 

Tel: 0772 04 59 88
 ambulanta@crucearosie-cv.org /    

 Otthongondozás

Tel: 0771 77 50 03
  ingrijire@crucearosie-cv.org /    

 Tanfolyamok / Képzések

Tel: 0771 78 29 60
   cursuri@crucearosie-cv.org /    

 Könyvelőség / H. R.

Tel: 0728 84 54 61
contabil@crucearosie-cv.org /    

 Önkéntesség

Tel: 0771 78 29 69
voluntariat@crucearosie-cv.org 

Csütörtökön ismét benépesült Sepsiszentgyörgy főtere a Kovászna Megyei Vöröskereszt által megszervezett elsősegélynyújtó-versenyre érkezettek csapataival, százakat mozgósított a lelkesedés és néhány elhivatott pedagógus.

 3nagy 1

 A két korosztályban, – V–VIII.-nak és IX–XII.-nek – meghirdetett versenyre 26 líceumi és 76 általános iskolás csapat nevezett be, ami azt jelenti, idén is legalább 510 diák készült fel az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekből, tehát tudnak helyesen mentőt hívni, égés, fulladás, ficam, törés, eszméletvesztés esetén biztosítani a beteg stabil állapotát az orvosi mentőcsapat kiérkeztéig. A megye minden városából és mint-egy 25 vidéki településről készültek a gyerekek erre a napra, amikor is egy tíz kérdéses tesztre kellett válaszolniuk 3 perc alatt, majd négy tényleges helyzetben kellett számot adniuk lélekjelenlétükről és ismereteikről: vagyis önkéntes diákok színészkedtek, játszottak el egy helyzetet, amelyben segítségre szorulnak, erre kellett gyors megoldást találni.

A pedagógusokat Cezar Popescu mentőorvos, Bedő József és Konrád András László készítette fel arra, hogy a maguk során diákjaikat oktassák. Tóth Márta zenetanárnő, aki elkísérte a versenyre tanítványait, elmondta: a Nicolae Colan-iskola Waldorf-tagozatos hatodikosai első felhívásra jelentkeztek a versenyre, rendkívül lelkesen készültek, érdekesnek tartották a tanfolyamot, éppen ezért izgulnak most annyira. Bevallása szerint számára is hasznos volt a tanfolyam, magabiztosabbnak érzi magát, és talán bátrabban hív majd mentőt szükség esetén. Az, hogy már a diákok is birtokában vannak az elsősegély-ismereteknek, megnyugtató a tanárnőnek is, mert egy táborban valamely kisebb balesetnél számíthat arra, hogy ők is feltalálják magukat, segíteni tudnak magukon vagy társaikon. Tóth Márta nagyon értékelte a Cezar Popescu doktor ügyhöz való hozzáállását, őszinte segíteni akarását is.

A versenyen szerzett pontok összesítése után a végső rangsor idén úgy alakult, hogy a középiskolás csapatok közül mindegyik dobogós a szentgyörgyi Református Kollégiumból került ki: 1. a Segítség, bajban vagyok, 2. az Ugandai doboló görények, 3. az SOS csapat. A gimnazisták csoportjában az első a Túróczi Mózes-iskola Axonok csapata, 2. a Molnár Józsiás-iskolából a Hemoglobin, 3. a zabratói csapat lett. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásának köszönhetően a diákok pólókat, adathordozókat, elektromos fogkeféket kaptak jutalmul.

 Hírmondó, Bodor Tünde, 2022.05.13

Támogatóink

      

 

 
 
 
 

                                                                     

 

© Kovászna Megyei Vöröskereszt | webdesign: Digital Studio